Menghayati Erti Kemerdekaan

31 Ogos 2010 bersamaan 21 Ramadhan 1431, Masjid Daerah Seberang Perai Selatan menganjurkan Ceramah sempena menghayati kemerdekaan negara kali yang ke 53 tahun. Bagi menelusuri penghayatan tersebut pihak MDSPS telah menjemput tokoh ilmuan dan pimpinan yang tersohor iaitu YB. Ustaz Dr. Mujahid Bin Yusuf Rawa bagi mengisi slot tersebut.

YB. Ustaz Dr. Mujahid Bin Yusuf Rawa memperjelaskan makna kemerdekaan di sisi Islam iaitu merdekakan diri dari memperhambakan diri kepada selain daripada Allah SWT. Manusia tidak akan benar-benar merdeka kalau masih lagi dibelenggu wang ringgit, nafsu dan sebagainya walaupun negaranya telah merdeka dari penjajahan.

Jiwa yang merdeka ialah jiwa yang mampu melaksanakan tuntutan dan perintah Allah tanpa ada rasa paksaan atau terdesak namun lahir dari hati dan rohani yang tenang mengharapkan keredhaan Allah SWT.

Beliau juga menyentuh peranan masjid dalam usaha menyebar-luaskan kefahaman agama. Masjid berperanan besar untuk mengubah suasana masyarakat. Beliau tidak bersetuju institusi masjid dipolitikkan kerana agama tidak mempunyai sempadan. Ianya harus diketahui secara menyeluruh dan tidak boleh terkongkong dengan idealogi berbentuk nafsu semata-mata.

Oleh itu orang-orang yang diberi hidayah untuk mengimarahkan masjid-masjid Allah haruslah memerdekakan minda mereka untuk tidak terpengaruh dengan golongan-golongan yang tidak pernah ada hati untuk mengimarahkan masjid. Golongan tersebut hanya mencari peluang dan kesempatan demi kepentingan atau agenda individu sahaja, sedangkan masjid haruslah diimarahkan yang selayaknya mengikut ketentuan Allah.

Beliau mengingatkan, sebagimana firman Allah SWT;

“Hanyasanya yang layak dan berhak untuk memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang-orang yang percaya kepada Allah dan hari kemudian serta tetap mendirikan solat, mengeluarkan zakat serta tidak takut melainkan kepada Allah; mudah-mudahan mereka menjadi orang-orang yang mendapat petunjuk” At-Taubah: 18

Program ceramah diakhiri dengan tahlil ringkas yang dipimpin oleh Imam Utama MDSPS. Para jemaah yang hadir sekitar 200 orang seterusnya berbuka dan solat jemaah maghrib bersama-sama. Moga nasihat-nasihat berguna yang telah diutarakan oleh ahli Sejarah Islam ini, iaitu YB. Ustaz Dr. Mujahid Yusuf Rawa dapat menyedarkan semua berkenaan peranan sebenar kita sebagai khalifah dan hamba Allah di dunia ini. Terima kasih YB. Dr. Mujahid.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s