Kursus Smart Solat – MDSPS dan SMK Methodist Nibong Tebal

15 November 2010, Masjid Daerah Seberang Perai Selatan dengan kerjasama Sekolah Menengah Kebangsaan Methodist Nibong Tebal, telah menganjurkan Kursus Smart Solat peringkat asas untuk para pelajar dari sekolah tersebut terdiri dari para pelajar tingkatan 1 hingga 4. Program sehari ini telah disampaikan oleh Tuan Imam Utama Ustaz Hj Mohamad Zaki Bin Hj Abdul Halim al-Hafiz. Kertas kerja berkaitan solat secara asas telah dibentangkan dibantu dengan LCD untuk lebih memahamkan lagi para peserta kepada topik perbincangan.

Program ini bertujuan untuk mendidik para peserta supaya dapat mencapai ketinggian solat yang paling utama serta sekurang-kurang tergolong dalam golongan yang berusaha untuk menjadikan solatnya sebagai hadiah yang terbaik untuk Penciptanya. Menghayati hadis Nabi SAW “Solatlah kamu sebagaimana kamu melihat (mempunyai ilmu) tentang perihal aku solat”. (Riwayat Bukhari). Satu usaha membawa orang ramai ke arah menghayati solat mereka dengan memuhasabah kefahaman bacaan dan setiap pergerakan solat mereka, agar benar-benar terhasil solat yang khusyuk dari sudut fizikal dan spiritual.

Program ini insyaallah akan disambung pada siri-siri yang lain berkaitan solat berjemaah, khusyuk dalam solat, solat-solat sunat dan kelebihannya serta solat musafir dan orang yang uzur. Moga program yang menjadi acara tahunan ini akan dapat mencapai matlamatnya dalam mendekatkan masyarakat kepada Maha Pencipta, insyaallah.

 

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s