Falak On Street, MDSPS dan Jabatan Mufti Pulau Pinang

13 Disember 2010 bersamaan 7 Muharam 1432, Masjid Daerah Seberang Perai Selatan rasa bertuah kerana telah dipilih oleh Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang bagi menganjurkan program “Falak On The Street”. Program anjuran bersama ini bertujuan untuk mendidik masyarakat supaya lebih menghargai alam khususnya angkasa lepas yang memiliki khazanah dan rahsia yang banyak untuk diterokai.

Pada malam tersebut para jemaah yang hadir sekitar 250 orang tidak melepaskan peluang untuk melihat melalui teropong bulan separa, planet Musytari dan hujan meteor Geminids. Hujan meteor adalah fenomena yang terjadi ketika sejumlah meteor terlihat bersinar pada langit malam. Meteor ini terjadi kerana adanya serpihan benda luar angkasa yang dinamakan meteoroid, yang memasuki atmosfer Bumi dengan kecepatan tinggi. Ukuran meteor umumnya hanya sebesar sebutir pasir, dan hampir semuanya hancur sebelum mencapai permukaan Bumi. Serpihan yang mencapai permukaan Bumi disebut meteorit. Hujan meteor umumnya terjadi ketika Bumi melintasi dekat orbit sebuah komet dan melalui serpihannya.

Para muslimat juga tidak ketinggalan mengambil bahagian sempena program ini

Pihak MDSPS berharap pihak Jabatan Mufti Negeri Pulau Pinang akan memilih MDSPS lokasi akan datang untuk fenomena bulan gerhana penuh yang dijadualkan berlaku pada bulan Jun nanti.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s