Maulidur Rasul 1432 disambut meriah

15 Februari 2011, Adalah telah menjadi dasar dalam memenuhi Piagam Pelanggan Masjid Daerah Seberang Perai Selatan untuk mengutamakan sambutan hari kebesaran Islam dan negara dengan mengadakan program bagi memperingati peristiwa-peristiwa tersebut. Ini juga selaras dengan matlamat Jabatan Agama Islam Pulau Pinang untuk membudayakan Islam dalam masyarakat. Oleh itu, sempena Sambutan Maulidur Rasul 1432 tahun ini, Masjid Daerah Seberang Perai Selatan telah mengadakan program Diskusi Kitab “Syamaail Muhammadiah” pada sesi pagi dan program “Bicara Sirah” pada sesi petang.

Program “berbentuk ilmiah” yang julung kali diadakan bagi penduduk setempat ini bertujuan untuk menyatakan kecintaan kepada Nabi Muhammad SAW dengan lebih bermakna. Program ini telah menarik penyertaan diluar jangkaan. Ruang solat utama dan ruang tingkat bawah masjid dipenuhi hampir 500 orang bagi setiap sesi. Menurut salah seorang jemaah yang merupakan penduduk asal kampung Sungai Jawi, beliau melahirkan rasa terharu dan bersyukur kerana inilah pertama kali dalam sejarah MDSPS menyambut Maulidur Rasul mendapat sambutan yang luar biasa dari pelbagai lapisan masyarakat dengan kehadiran yang amat memberangsangkan.

Dalam program ini pada sesi pagi, telah diadakan diskusi kitab “Syamaail Muhammadiah” yang telah disampaikan oleh al-Fadhil Ustaz Hj Mohamad Zaki Bin Hj Abdul Halim yang juga merupakan Imam Utama MDSPS. Perbahasan yang menarik disertai dengan bantuan multimedia memberikan penghayatan yang mendalam kepada para jemaah. Menyebabkan para jemaah tidak berganjak dari majlis yang bermula dari jam 9 pagi dan berakhir sehingga jam 1 petang itu.

Pada sesi petang pula, program diteruskan dengan “Bicara Sirah” melalui topik perbincangan “Kenali Nabi, Cintai Nabi”. Program ini dikendalikan oleh Ustaz Azhar Bin Abu Bakar dan panelnya Ustaz Hj Muhammad Imran Bin Ibrahim, Penolong Pengarah Bahagian Takmir, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang. Yang menariknya program ini diselang-seli dengan slot multimedia yang dikendalikan oleh Ustaz Hj Mohamad Zaki bagi membangkitkan mood kecintaan yang mendalam kepada para jemaah khususnya bagaimana sedihnya para sahabat menyambut berita kewafatan Rasulullah SAW dan kerinduaan mereka yang mendalam selepas kewafatan baginda.

Secara keseluruhannya, para jemaah amat teruja dengan kelainan yang dibawa oleh pihak pengurusan MDSPS dalam membudayakan ilmu dikalangan ahli jemaah.

Dalam program ini juga pihak pengurusan amat berterima kasih kepada para dermawan dikalangan jemaah sehingga berjaya mengumpul kutipan yang hampir mencecah RM 3000.00. Oleh itu bagi menunaikan hajat penderma, pihak pengurusan telah mengorbankan seekor lembu dan mengadakan jamuan sepanjang program. Alhamdulillah, semoga program yang telah dilaksanakan ini mampu sekurang-kurangnya memberi sedikit ingatan dan menanamkan benih kecintaan kepada junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW. Selawat dan salam buat baginda.

Advertisement

One thought on “Maulidur Rasul 1432 disambut meriah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s