Kursus Pemantapan Kerjaya dan Tahsin al-Quran 1/2011

Para peserta sedang tekun menjawab soalan

25 Mac 2011, Masjid Daerah Seberang Perai Selatan melalui Bahagian Pengurusan Masjid dan Surau dengan kerjasama Pejabat Pentadbiran Agama Daerah Seberang Perai Selatan telah menganjurkan Kursus Pemantapan Kerjaya dan Tahsin Al-Quran kepada Pegawai-pegawai masjid bagi daerah seberang perai selatan. Program yang berlangsung pada 24 Mac 2011 bermula 8:30 pagi hingga 1:00 petang ini adalah merupakan kesinambungan program yang telah dilaksanakan pada tahun lepas. Antara objektifnya ialah;

a. Pendedahan ilmu berkaitan dengan persiapan diri sebagai seorang imam yang berketrampilan.

b. Memantapkan kefahaman secara terperinci mengenai tanggungjawab dan keperibadian sebagai seorang imam.

c. Mendedahkan mereka mengenai asas-asas untuk menjadi imam seperti bacaan fatihah dan amali solat.

Program ini telah dirasmikan oleh Ustaz Shafie Bin Hj Abd. Wahab, Pegawai Tadbir Agama Daerah SPS. Dalam ucapan tersebut, beliau banyak memperingatkan tentang tugas sebenar sebagai seorang imam yang bukan hanya untuk mengimamkan solat tetapi secara umumnya imam adalah tempat rujukan anak qariah dalam hal-hal berkaitan agama. Oleh itu para imam hendaklah menyiapkan kemahiran diri bagi menanggung tugas yang berat ini.

Sesi pembentangan kertas kerja imam

Dalam program ini juga para peserta khususnya imam telah diuji kefahaman ilmu melalui ujian pengukuhan yang diadakan pada awal program ini. Tujuannya adalah untuk memberi pendedahan dan menguji kefahaman minda serta kecekapan bagi memahami persoalan-persoalan khususnya masalah dalam pekara ibadah. Disamping itu juga antara pengisian bagi slot ceramah ialah pembentangan kertas kerja oleh Ustaz Ahmad Fahmi Abu Bakar yang bertajuk Adab dan Etika Imam.

Program bersiri ini akan bersambung pada bulan hadapan dengan pengisian yang lebih menarik khususnya kepada peningkatan kualiti imam dan pengurusan masjid.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s