Wacana Perdana Ma’al Hijrah 1432

10 Disember 2010 bersamaan 4 Muharam 1432, Masjid Daerah Seberang Perai Selatan dengan kerjasama Jawatankuasa Dakwah, Pembangunan Insan dan Hubungan Seranta Daerah Seberang Perai Selatan bersama Pejabat Pentadbiran Agama Daerah Seberang Perai Selatan telah menganjurkan program “Wacana Perdana Sempena Ma’al Hijrah 1432.” Program ini berbentuk forum yang menampilkan para tokoh ilmuan dan pendakwah tempatan. Tujuan program ini diadakan adalah bertujuan membangkitkan semangat masyarakat Islam untuk berhijrah merubah diri, keluarga dan masyarakat ke arah yang lebih cemerlang dunia dan akhirat serta mampu menghadapi cabaran akhir zaman yang penuh fitnah ini. Ianya juga bertujuan mendedahkan kepada masyarakat strategi dan pengajaran peristiwa hijrah Rasulullah SAW untuk ditauladani bagi membangunkan ummah masa kini.

Pada asalnya pihak pengajur membariskan ahli penal Yang Berbahagia Ustaz Hj Ellias Bin Zakaria Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang dan Tuan Guru Dato’ Hj Abdul Hamid Bin Tahir, ahli Majlis Fatwa Negeri Kedah serta dimoderatorkan oleh Ustaz Hj Roslan Bin Che Rus. Namun disebabkan ada sedikit masalah dan musibah yang berlaku kepada Yang Berbahagia Ustaz Hj Ellias Bin Zakaria, pihak penganjur terpaksa membuat sedikit perubahan.

Barisan ahli panel "Wacana Perdana Maal Hijrah 1432"

Program berjalan lancar dengan bantuan Imam Utama Ustaz Hj Mohamad Zaki Bin Hj Abdul Halim dijemput menjadi moderator dan wacana diteruskan dengan panel Tuan Guru Dato’ Hj Abdul Hamid Bin Tahir dan Ustaz Hj Roslan Bin Che Rus. Para jemaah dapat mengambil manfaat yang begitu hebat melalui para panelis yang berpengalaman melalui contoh-contoh yang relaven untuk dihayati.

Sebelum itu para jemaah dihidangkan dengan jamuan makan malam selepas solat maghrib dan kuliah maghrib yang disampaikan oleh Ustaz Hj Mohamad Aziz Bin Abdullah, Penolong Kanan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Nibong Tebal. Program ini mendapat kerjasama dari Pusat Urus Zakat Negeri Pulau Pinang dan insyaallah akan disiarkan oleh pihak RTM melalui radio sinar Mutiara yang membuat rakaman sepanjang program ini. Pihak MDSPS merakam ribuan terima kasih kepada pihak yang terlibat bagi menjayakan program ini.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s